Het koppelen der duiven
Om de dieren aan elkaar te koppelen, is het best, dat men ze eerst gedurende enige tijd gescheiden houd, in het voorjaar gaat dit heel gemakkelijk. In de zomer, als de dieren reeds gekoppeld zijn, zelfs al gebroed en gevoerd hebben is dat lastiger. Daartoe hebben we een paarkooi nodig. Men selecteert de dieren die we willen koppelen, en zetten ze in een hok waar ze elkaar wel kunnen zien , maar niet kunnen benaderen. Na enkele dagen kunnen ze bij elkaar gezet worden. Het juiste tijdstip, om met de kweek te beginnen, is niet op een dag af te bepalen. Het regelt zich geheel naar het weer. In geen geval voor 15 februari. De doffer zal de duivin het hof maken, waarbij hij zijn krop opblaast, krachtig koert, met zijn staart over de grond sleept en rondom zijn partner cirkelt, haar nauwelijks een ogenblik rust gunt. Kort daarna volgt de snavelkus waarbij de doffer voedsel in de snavel van de duivin opgeeft en na een serie cirkelende en buigende bewegingen en een diep aanhoudend koeren van de doffer , die zich ook overgeeft aan het regelmatig poetsen van de rugveren, duikt de duivin en springt de doffer op haar. Daarna geeft men het paar de gelegenheid het te vieren, wat ze doen met de typische bruidsvlucht, met geklapwiek en lang aangehouden glijvluchten . Heeft U dit eenmaal van al U duiven gezien, dan is uw eerste broedseizoen pas goed begonnen.
Een goed fokker
is zuinig op zijn fokdieren, en vooral op zijn eerst geboren jongen. Kweekt men te vroeg, dan zullen de oude vogels te veel lijden en dat laat zich het hele seizoen gelden.
Ook de jonge dieren groeien slecht, komen slechts langzaam vooruit.
Nu d koppels gevormd zijn, moet u de nestschotels aanbrengen. Men legt ergens ook een aanvullende hoeveelheid nestmateriaal- strootjes en twijgjes neer. waar de vogels het naar behoefte vandaan kunnen halen, iets dat ze in het algemeen graag doen. Schotels van aardewerk vormen de beste nestgelegenheid, maar twee bakstenen in een rechte hoek tegen de wanden kunnen ook dienst doen. De doffer zal zich in het algemeen driftiger met de nestbouw bezighouden. Hij zal proberen het nest langdurig te bezetten en roept de duivin dan. Verlaat ze het nest , dan gaat hij haar achterna en drijft haar weer naar het nest, waarbij hij haar soms hevig pikt. Heeft ze het nest geaccepteerd dan legt ze na ong. twee dagen het eerste ei gewoonlijk tegen de avond. Na twee dagen volgt het tweede ei rond het middaguur .
Het broeden duurt ong. 19 dagen, Dit is een vermoeiende tijd voor de duiven, maar niet zo vermoeiend als wanneer ze hun jong voeren, en u moet alles in het werk stellen om ze zo fit mogelijk te houden. Beide vogels moeten zich zoveel mogelijk kunnen bewegen wanneer ze vrij zijn . Houd het rustig in het hok en breng ook geen bezoekers mee, dit verstoord de rust. Mocht een jong misvormd of zwak zijn , dan kan men deze het best direct verwijderen. Na vijf dagen openen de jonge duiven hun de ogen en na nog eens twee dagen beginnen de pennen door de dons te steken. Als de jonge 7 dagen oud zijn kunnen ze geringd worden. De ring laat men over de eerste drie voortenen van de rechtervoet glijden dan over het loopbeen totdat de achterteen vrij is. Deze ring is tevens een eigendom bewijs.
Na 3-5 weken kan men de jonge duiven spenen . Hierna bedelen ze nog wel bij de ouders maar gaan al snel zelfstandig eten.